Cilat sëmundje mund të shoqërohen me thonjt me vija vertikale?

Thonjt mund të tregojnë anomali të karakterizuara nga vija të vogla të ngritura ose kreshta që zgjasin lart e poshtë në gjatësinë e thoit (kryq vertikalisht). Në përgjithësi, çrregullimi prek të gjithë thonjt e të dy duarve. Kreshtat vertikale të thonjve shtrihen nga kutikula deri në majë të thoit dhe mund të bëhen më të shumta me rritjen e moshës, për shkak të ndryshimeve në qarkullimin e qelizave brenda thoit. Gjersa një individ rritet, nivelet e vajit natyror dhe lagështisë në pllakat e thonjve zvogëlohen dhe kështu kreshtat bëhen më të theksuara.

Kreshtat janë ndër llojet e ndryshme të anomalive të thonjve dhe mund të shfaqen si shenjë ose simptomë e kushteve të tjera si trauma, ose sëmundjeve të bazuara imune si artriti reumatoid dhe likenet, çrregullimet metabolike, keq-ushqyerja, infeksioni dhe në disa raste, si shenja parashikuese të infarktit. Onychorrhexis është një term mjekësor që përdoret për të përshkruar kreshtat gjatësore në thonjt që shpesh shoqërojnë ato të brishta. Ndikon si tek burrat ashtu edhe tek gratë dhe mund të ndikojë në e këmbëve. Ndërsa nuk ka shërim për onychorrhexis, nuk konsiderohet shqetësim shëndetësor dhe thjesht duke u kujdesur dhe pastruar thonjt, një individ mund të shohë shenja të përgjithshme të përmirësimit. Duke marrë parasysh shenjat dhe simptomat e ndryshme të diagnozës së anomalive të thonjve (plus stilin e jetës, dietën, historinë familjare, historinë mjekësore, faktorët e mjedisit), mund të hartohet një plan trajtimi.

 

Cilat sëmundje mund të shoqërohen me thonjt me vija vertikale?

Ndërsa anomalitë e thonjve shpesh janë shenja të infeksionit ose dëmtimit të kërpudhave të tyre, ato ndonjëherë mund të tregojnë një sëmundje më të rëndë themelore. Sëmundjet kryesore që ndërlidhen me problemet e thonjve me linja vertikale përfshijnë:

 • Dermatitis
 • Ekzema
 • Linchen planus
 • Anemia
 • Onicofagia
 • Artrit rheumatoid
 • Tumoret
 • Hypothyrodism
 • Psoriasis
 • Çrregullime të të ngrënit (bulimia, anoreksia nervoza)
 • Trashëgimia Osteo-onikodisplasia, e njohur edhe si sindromi i thonjve-patella (NPS)

Mbani në mend se kjo listë nuk është gjithëpërfshirëse dhe është gjithmonë një ide e mirë të konsultoheni me një mjek në lidhje me ndonjë pyetje, shqetësim ose nëse simptomat vazhdojnë të paraqiten.

 

Cilat janë opsionet e mundshme të trajtimit për thonjt me vija vertikale?

Mundësitë e trajtimit për thonjt me vija vertikale ndryshojnë në varësi të shkakut të shenjës ose simptomës. Kontaktimi i mjekut këshillohet për ekzaminim të mëtutjeshëm dhe terapi më efektive.

Në përgjithësi, përdorimi i vajrave dhe locioneve të bazuara në vajra bimore natyrale i bëjnë thonjt të buta dhe të hidratuara, duke ndihmuar kështu në stimulimin e shërimit. Marrja e shtojcave të biotinës (vitamina H që i përket kompleksit të vitaminës B dhe që quhet edhe vitamina B8) e përshkruar nga një mjek dhe ushqimet që janë të pasura me biotinë, siç janë perimet me gjethe të gjelbra, orizi ngjyrë kafe, farat e lulediellit, mëlçia, djathi, soja, dhe patatet e ëmbla mund të ndihmojnë në përmirësimin e rezistencës së thonjve. Ilaçet e tjera të bëra nga silikoni organik ose squfuri gjithashtu konsiderohen të dobishme për procesin e shërimit.

Mund të jetë e dobishme të vishni doreza para se të lagni duart me ujë. Gjithashtu, mbajtja e duarve në ujë për një kohë të gjatë ose aplikimi i tretësve duhet shmangur.

 

Kur këshillohet të konsultoheni me një mjek në lidhje me thonjt me vija vertikale?

Prania e vijave vertikale dhe thonjve të brishtë nuk është një urgjencë mjekësore, megjithatë një individ duhet të kontaktoj menjëherë mjekun për diagnostikim lidhur me çdo gjendje mjekësore që mund të shoqërohet lidhur me çrregullimin.

 

Burimi: humanitas.net

UNI Cosmetics Blog i dedikohet tërësisht promovimit të temave rreth flokëve, grimit, thonjve, trupit, modës dhe shumë temave të tjera edukative. Të gjitha temat, videot, fotot realizohen me një përkushtim të madh, duke angazhuar profesionistë nga secila fushë, me qëllim që t’ju ofrojmë një udhëzues për stilin tuaj të përditshëm!